Ρινικοί Πολύποδες
Ρινικοί Πολύποδες

Ρινικοί ΠολύποδεςΠότε αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση

Οι πολύποδες στη μύτη μπορεί να είναι μικροί, σχεδόν αόρατοι και να μην προκαλούν συμπτώματα ή να είναι μεγάλοι και να διακρίνονται κοιτάζοντας απλά μέσα στα ρουθούνια. Το μέγεθος και η ένταση των συμπτωμάτων τους είναι αυτά που καθορίζουν αν οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή ή θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Τί είναι οι ρινικοί πολύποδες;

Οι πολύποδες είναι παθολογικές μάζες στους παραρρίνιους κόλπους και την ρινική θαλάμη. Παρουσιάζονται κατά κανόνα αμφοτερόπλευρα (και στις δυο ρινικές θαλάμες) και δεν πρέπει να συγχέονται με μονόπλευρους «πολύποδες», οι οποίοι μπορούν να αφορούν νεοπλασίες καλοήθους ή και κακοήθους αιτιολογίας. Οι ρινικοί πολύποδες, αν και δεν προκαλούν πόνο και δεν υπάρχει ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε κακοήθεις βλάβες, έχουν την τάση να μεγαλώνουν διαρκώς σε μέγεθος και να καταλαμβάνουν όλο και σε περισσότερο από το διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων. Εξαιτίας της εικόνας τους να κρέμονται καθώς μεγαλώνουν, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης της βαρύτητας, οι ρινικοί πολύποδες συχνά παρομοιάζονται με τσαμπί σταφύλι. 

Οι ρινικοί πολύποδες είναι το κλινικό εύρημα μιας πάθησης που ονομάζεται χρόνια ρινοκολπίτιδα («χρόνια ιγμορίτιδα»), δηλαδή μιας χρόνιας φλεγμονής του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Οι παραρρίνιοι κόλποι βρίσκονται στο σπλαχνικό κρανίο (περιοχή του προσώπου) και αποτελούνται από τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους σφηνοειδείς και τους μετωπιαίους κόλπους. Ωστόσο, η χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς ρινικούς πολύποδες. 

Ρινικοί πολύποδες: ποια συμπτώματα μαρτυρούν την παρουσία τους 

  • Δυσκολία αναπνοής από την μύτη (από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια)
  • Αίσθημα ξηρότητας στην μύτη
  • Ροχαλητό
  • Μειωμένη ικανότητα όσφρησης ή πλήρη ανοσμία
  • Ρινικές εκκρίσεις
  • Πονοκέφαλοι/ Προσωπαλγίες
  • Αιμορραγίες από την μύτη

 

Διαβάστε ακόμα: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την Ρινοκολπίτιδα

Ρινικοί Πολύποδες: πως γίνεται η έγκυρη διάγνωση 

Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων γίνεται μέσω ενδοσκόπησης της ρινικής θαλάμης από ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο. Χρήσιμες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις και κυρίως η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου. Η αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη για την διάγνωση της έκτασης της νόσου, την αναγνώριση της ιδιαίτερης ανατομίας του κάθε ατόμου και τον λεπτομερή σχεδιασμό μιας πιθανής χειρουργικής επέμβασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωμάτευση της αξονικής τομογραφίας από την/τον ΩΡΛ χειρουργό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύποδες στη μύτη μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα ή να είναι πολύ ήπια με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην αναζητούν διάγνωση. Γι' αυτό και η διάγνωσή τους σε κάποια τυχαία ΩΡΛ εξέταση με ενδοσκόπιση ρινός είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Πάντως, έχει υπολογιστεί ότι το 0,2-1% του πληθυσμού θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του ρινικούς πολύποδες, ενώ πιο επιρρεπείς θεωρούνται οι ασθενείς με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.

Πολύποδες μύτης: ποια είναι η θεραπεία τους

Ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ρινικούς πολύποδες, δηλαδή με χρόνια ρινοκολπίτιδα, και έχουν ανάλογη συμπτωματολογία, μπορούν είτε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, είτε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. 

Η φαρμακευτική αγωγή για τους πολύποδες στη μύτη: Συνήθως η έκταση της νόσου είναι αυτή που κρίνει αν η θεραπεία των ρινικών πολυπόδων μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή αυτή μπορεί να είναι τοπική (στην μύτη) και να αποτελείται από ρινικά spray, ρινικές πλύσεις, ρινικές αλοιφές) ή να είναι συστηματική, με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, είτε ως ενέσιμα (κορτιζόνη, αντι-ισταμινικά, μονοκλωνικά αντισώματα, κ.α.) Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η συστημική χορήγηση (με χάπια ή ενέσιμα) κορτιζόνης, βελτιώνει προσωρινά τα συμπτώματα και δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Η χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα ή ως ενέσιμο, συνίσταται περίπου 1 φορά ένα έτος και όχι παραπάνω.

Ρινικοί πολύποδες και χειρουργική αντιμετώπιση: Το χειρουργείο για να αφαιρεθούν οι πολύποδες στη μύτη και να αντιμετωπιστεί η χρόνια ρινοκολπίτιδα («ιγμορίτιδα») γίνεται με ολική νάρκωση, διαρκεί περίπου 90’ και δεν αφήνει εξωτερικές ουλές ή μετεγχειρητικό πρήξιμο. Το χειρουργείο διενεργείται αμιγώς ενδοσκοπικά (μέσα από τα ρουθούνια) με χρήση ενδοσκοπίων υψηλής ευκρίνειας (4K), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διεγχειρητική πλοήγηση χειρουργικών εργαλείων (Navigation). Μετά το χειρουργείο για να αφαιρεθούν οι ρινικοί πολύποδες, ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο. Επίσης, δεν τοποθετείται στην μύτη επιπωματισμός (γάζες ή ταμπόν).  Το χειρουργείο για την αντιμετώπιση των πολυπόδων στη μύτ μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση για τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος ή και επέμβαση στις ρινικές κόγχες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναπνοή από την μύτη επιτρέπεται αμέσως μετά την επέμβαση. Το αποτέλεσμα, επίσης, φαίνεται άμεσα μετεγχειρητικά. Λόγω των μετεγχειρητικών εκκρίσεων από την μύτη συστήνεται η αποχή από την εργασία για περίπου 5 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ημέρα του χειρουργείου. Η μετεγχειρητική φροντίδα γίνεται με ρινικές πλύσεις και είναι πάντα προσωποποιημένη, ανάλογα με την συμπτωματολογία, τα κλινικά ευρήματα και το εύρος της παθολογίας του κάθε ασθενούς.

Μπορεί οι ρινικοί πολύποδες να επανεμφανιστούν μετά τη χειρουργική αφαίρεσή τους;

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η ποιότητα του χειρουργείου έχει άμεση συσχέτιση με την «επανεμφάνιση» των ρινικών πολυπόδων. Παρότι το χειρουργείο δεν αφαιρεί από τον οργανισμό την «τάση» να δημιουργούνται πολύποδες στην μύτη, η ριζική αφαίρεσή τους κατά την διάρκεια της επέμβασης, συμβάλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ασθενών (καθαρή - ελεύθερη αναπνοή από την μύτη, καλύτερη όσφρηση, εξάλειψη των πονοκεφάλων και των ρινικών εκκρίσεων).