Ρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Ρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)

Ρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)Η αντιμετώπιση της ρινοκολπίτιδας διαφέρει ανάλογα με το είδος των αιτιών, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και το αν υπάρχουν υποτροπιάζοντα επεισόδια.

Η ρινοκολπίτιδα ή ιγμορίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη, αυξημένες ρινικές εκκρίσεις, μειωμένη όσφρηση και αίσθημα βάρους ή πόνου στην περιοχή του προσώπου. Αιτίες της μπορεί να είναι ιοί ή μικρόβια, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το στραβό διάφραγμα της μύτης. Η αντιμετώπιση και η οριστική θεραπεία της ρινοκολπίτιδας είναι πάντα εξατομικευμένη.

Τί είναι η ρινοκολπίτιδα

Η ρινοκολπίτιδα (ή αλλιώς ιγμορίτιδα) είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Ο παλαιός όρος «παραρρινοκολπίτιδα» έχει πλέον καταργηθεί. Η ρινοκολπίτιδα χωρίζεται σε οξεία, χρόνια και σε υποτροπιάζουσα με επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας ρινοκολπίτιδας. Η οξεία ρινοκολπίτιδα, που μπορεί να οφείλεται σε ιούς ή βακτήρια, διαρκεί μερικές ημέρες και υποχωρεί πλήρως. Η χρόνια ρινοκολπίτιδα διαρκεί πάνω από 3 μήνες και μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες. Η λήψη αναλυτικού ιστορικού, η επιμελής κλινική εξέταση από ΩΡΛ και η στενή παρακολούθηση της/του ασθενούς θα βοηθήσει στην ορθή διάγνωση, για να ακολουθήσει μια προσωποποιημένη, βάση των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) θεραπεία.

Ιγμορίτιδα: αυτά είναι τα συμπτώματα της  

  • Δυσκολία αναπνοής από την μύτη (από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια)
  • Αίσθημα ξηρότητας στην μύτη
  • Ροχαλητό
  • Μειωμένη ικανότητα όσφρησης ή πλήρη ανοσμία
  • Ρινικές εκκρίσεις
  • Πονοκέφαλοι/ Προσωπαλγίες
  • Αιμορραγίες από την μύτη
  • Μειωμένη ποιότητα ύπνου

Ρινοκολπίτιδα: πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της ιγμορίτιδας γίνεται μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ενδοσκόπησης της ρινικής θαλάμης από ΩΡΛ και πιθανή χρήση απεικονιστικών εξετάσεων (κυρίως της αξονικής τομογραφίας σπλαχνικού κρανίου). Δύναται να ληφθεί καλλιέργεια ρινικών εκκρίσεων για την ταυτοποίηση των παθογόνων μικρο-οργανισμών (εξέταση αντιβιογράμματος).

Ιγμορίτιδα: ποια είναι η σωστή θεραπεία

Η θεραπεία της οξείας ρινοκολπίτιδας, ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να θεραπευτεί με απλή συμπτωματική αγωγή (ρινοπλύσεις, ρινικό spray, αναλγητικά / αντιπυρετικά από το στόμα). Ιδίως όταν το αίτιο της φλεγμονής είναι ένας ιός, ο οργανισμός θα καταπολεμήσει τον ιό και μετά από λίγες ημέρες, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σε ήπιες βακτηριακές λοιμώξεις. Σε βαρείες μορφές μπορεί να χρειασθεί αντιβιοτική αγωγή από το στόμα, έως και εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή. Συνήθως προτιμώνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Δεν πρέπει να παραβλέπονται οι επιπλοκές της οξείας ρινοκολπίτιδας, κυρίως από τον οφθαλμικό κόγχο, όπου μπορεί να χρειασθεί ακόμα και επείγουσα χειρουργική επέμβαση, για την παροχέτευση πιθανού αποστήματος. Επιπλοκές από τον εγκέφαλο είναι σπάνιες.

Η θεραπεία της χρόνιας ιγμορίτιδας, καθώς και τα υποτροπιάζοντα επεισόδια οξείας ρινοκολπίτιδας, εκτός από συντηρητική αγωγή (ρινικά spray), τις περισσότερες φορές χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Το χειρουργείο για την χρόνια ιγμορίτιδα γίνεται με ολική νάρκωση, το οποίο διαρκεί περίπου 90’ και δεν αφήνει εξωτερικές ουλές ή μετεγχειρητικό πρήξιμο. Το χειρουργείο διενεργείται αμιγώς ενδοσκοπικά (μέσα από τα ρουθούνια) με χρήση ενδοσκοπίων υψηλής ευκρίνειας (4K) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διεγχειρητική πλοήγηση χειρουργικών εργαλείων (Navigation). Δεν υπάρχει πόνος μετεγχειρητικά. Δεν τοποθετείται στην μύτη επιπωματισμός (γάζες ή ταμπόν).

Το χειρουργείο για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργείο ευθειασμού του στραβού διαφράγματος ή και επέμβαση στις ρινικές κόγχες. Ο ασθενής μετά την επέμβαση αναπνέει κανονικά από τη μύτη, ενώ και το αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα μετεγχειρητικά. Η νοσηλεία δεν είναι απαραίτητη και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ημέρα του χειρουργείου. Η μετεγχειρητική φροντίδα γίνεται με ρινικές πλύσεις και είναι πάντα προσωποποιημένη, ανάλογα με την συμπτωματολογία, τα κλινικά ευρήματα και το εύρος της παθολογίας του/της κάθε ασθενούς. Λόγω των μετεγχειρητικών εκκρίσεων από την μύτη συστήνεται η αποχή από την εργασία για περίπου 5 ημέρες.