Όγκοι Ρινός
Όγκοι Ρινός

Όγκοι ΡινόςΟι όγκοι στη μύτη είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις και μόνο η μειοψηφία αυτών αποτελούν κακοήθεις νεοπλασίες, δηλαδή καρκίνους. Στην αντιμετώπιση των όγκων της μύτης η εξειδίκευση του χειρουργού είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση της νόσου. 

Οι όγκοι στη μύτη είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις και μόνο η μειοψηφία αυτών αποτελούν κακοήθεις νεοπλασίες, δηλαδή καρκίνους. Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως αφαιρούνται  χειρουργικά και δεν ξαναχρειάζεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Στους καρκίνους της μύτης και των παραρρινίων κόλπων, η χειρουργική επέμβαση απαιτεί χρήση συνδυαστικών χειρουργικών τεχνικών, γεγονός που καθιστά την επιλογή του θεράποντος ιατρού καίριας σημασίας.

Τί είναι οι όγκοι στη μύτη

Υπάρχει μια πληθώρα όγκων που μπορούν να εμφανιστούν στην μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους. Η πλειοψηφία αυτών αφορούν καλοήθεις όγκους (καλοήθεις νεοπλασίες) και η μειοψηφία αυτών αφορούν κακοήθεις όγκους (κακοήθεις νεοπλασίες), δηλαδή καρκίνους. Ως «όγκος» ή «νεοπλασία» εννοείται οποιοδήποτε μόρφωμα στο εσωτερικό της μύτης ή στους παραρρίνους κόλπους, το οποίο δεν αποτελεί φυσιολογική ανατομική δομή. Είναι δηλαδή ιστός, όπου δεν υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες στο ανατομικό αυτό πεδίο.

 

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι όγκοι ρινός

·       Δυσκολία αναπνοής από την μύτη (από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια)

·       Αίσθημα ξηρότητας στην μύτη

·       Ροχαλητό

·       Μειωμένη ικανότητα όσφρησης ή πλήρη ανοσμία

·       Ρινικές εκκρίσεις

·       Πονοκέφαλοι/ Προσωπαλγίες

·       Αιμορραγίες από την μύτη

·       Παρεκτόπιση ματιού (πρόπτωση βολβού)

·       Δακρύρροια

·       Διπλωπία

·       Μείωση οπτικής οξύτητας

·       Αιμωδίες προσώπου (μουδιάσματα)

·       Αλλαγή εξωτερικής εμφάνισης προσώπου (πρηξίματα, δερματική εξαλλαγή, κ.α.)

 

Όγκοι στη μύτη: Πως γίνεται η διάγνωση 

Για τη διάγνωση των όγκων ρινός απαιτείται λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση από ΩΡΛ, ενδοσκόπηση ρινός και μελέτη απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική / μαγνητική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου) από τον ΩΡΛ - χειρουργό. Τέλος, η τελική διάγνωση δίδεται μετά από βιοψία. Η βιοψία μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. 

 

Όγκοι ρινός: η αντιμετώπιση και η θεραπεία τους

Το αν ένας όγκος στη μύτη είναι καλοήθης ή κακοήθης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο θεραπευτικό πλάνο. Σχεδόν η πλειονότητα των όγκων ρινός/ παραρρινίων κόλπων χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.

Θεραπεία για τους καλοήθεις όγκους ρινός: Οι καλοήθεις όγκοι ρυνός συνήθως χειρουργούνται, χωρίς να χρειαστεί ξανά κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Οι επεμβάσεις γίνονται σχεδόν πάντα διαρρινικά (μέσα από τα ρουθούνια) και συνήθως δεν χρειάζεται μετά την επέμβαση η τοποθέτηση επιπωματισμού (προσωρινό κλείσιμο της μύτης με ταμπόν). Η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο είναι συνήθως ένα βράδυ. Δεν αποκλείεται ανάλογα με την περίσταση, η επέμβαση να γίνει σε καθεστώς “one day clinic”, δηλαδή να μην χρειαστεί η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο ούτε την ημέρα της επέμβασης.

Θεραπεία για τους κακοήθεις όγκους ρινός: Μετά από μια διάγνωση για κακοήθη όγκο στη μύτη διενεργείται ογκολογικό συμβούλιο, όπου ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μαζί με εξειδικευμένους ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές, προτείνουν στον ασθενή εξατομικευμένα, πιθανά θεραπευτικά πρωτόκολλα, βάση των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και της δικής τους κλινικής εμπειρίας στο Ελληνικό σύστημα υγείας. Ειδικά στους καρκίνους της ρινός και των παραρρινίων κόλπων, η ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση της νόσου, την επιβίωση του ασθενούς και την μετέπειτα ποιότητα ζωής. Ιδιαίτερη αξία έχει σε αυτά τα περιστατικά ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός/ παραρρινίων κόλπων, με την αισθητική και επανορθωτική πλαστική χειρουργική προσώπου, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Εκτός των ενδοσκοπικών τεχνικών, η/ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά και τεχνικές εξωτερικής προσπέλασης στην περιοχή των παραρρινίων κόλπων. Πολλές φορές απαιτείται η χρήση συνδυαστικών χειρουργικών τεχνικών για την εκρίζωση ενός όγκου της ρινός και των παραρρινίων κόλπων. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών των όγκων αυτών και της ιδιαίτερης ανατομίας της περιοχής του προσώπου και των παραρρινίων κόλπων, η επιλογή της/του θεράποντος ιατρού είναι καίριας σημασίας.

 

Τι είναι το Ανάστροφο Θήλωμα

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στο Ανάστροφο Θήλωμα έναν ιδιαίτερο, καλοήθη όγκο, με υψηλά ποσοστά υποτροπής και δυνητική κακοήθη εξαλλαγή. Μπορεί δηλαδή από καλοήθης όγκος να εξαλλαγεί σε καρκίνο. Η χειρουργική αντιμετώπιση του Ανάστροφου Θηλώματος έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζει και να κατέχει η/ο χειρουργός και βασικό στοιχείο είναι η χρήση μοντέρνων χειρουργικών εργαλείων (endonasal drills) και γωνιωδών ενδοσκοπίων (ενδοσκόπιο 45 μοιρών) για την ριζική αφαίρεση του όγκου. Απαραίτητη είναι η άριστη και λεπτομερής εξέταση και γνωμάτευση των απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική ή και μαγνητική τομογραφία) από την/ τον ίδιο την/τον χειρουργό. Η ποιότητα των εξετάσεων αυτών πρέπει να είναι υψηλή, ώστε να μελετηθούν όλες οι απαραίτητες ανατομικές δομές, καθώς και το μέγεθος/ έκταση του όγκου πριν την επέμβαση.

 

__________________________________________

Επιστημονικές δημοσιεύσεις (publications) του Δρ. Εύαγγελου Γιωτάκη σε Ιατρικά Journals (peer reviewed) στο συγκεκριμένο αντικείμενο:

 1.     Clinical outcomes of sinonasal inverted papilloma surgery. A retrospective study οf 67 cases

2.     Cysts of the maxillary sinus: A literature review

3.     Frontal sinus pneumocele caused by a maxillary sinus mucocele

4.     Functional anatomy of the nose

5.     Gigantic paranasal sinuses osteomas: clinical features, management

considerations, and long‑term outcomes

6.     Inflammatory pseudotumour of the maxillary sinus mimicking malignancy

7.     Inverted papilloma of the maxillary sinus: surgical treatment via the endoscopic endonasal pre-lacrimal approach

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχετικά Άρθρα

Στραβό διάφραγμα: Πως θα αναπνέετε καλύτερα

Στραβό διάφραγμα: Πως θα αναπνέετε καλύτερα

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται λόγω δυσκολίας αναπνοής από τη μύτη. Αιτία είναι η πολύ στενή περιοχή στο εσωτερικό της μύτης, εξαιτίας της οποίας ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει προς τον ρινοφάρυγγα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η στενότητα αυτή οφείλεται στο στραβό διάφραγμα και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι χειρουργική. Πρόκειται για μία ανώδυνη επέμβαση χωρίς χρήση ταμπόν ή γαζών, ενώ οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα. 
Όγκοι / Καρκίνος Στοματικής Κοιλότητας

Όγκοι / Καρκίνος Στοματικής Κοιλότητας

Ο καρκίνος στο στόμα είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου. Αν ανήκετε στους χρόνιους καπνιστές ή καταναλώνετε τακτικά περισσότερα από 2-3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, καλό είναι να μην αγνοείτε την εμφάνιση μέσα στο στόμα πληγών, ογκιδίων ή διογκώσεων, την ανάπτυξη λευκών, ερυθρών ή μελανών πλακών, όπως και οποιαδήποτε αδιευκρίνιστη αιμορραγία. 
Όγκοι / Καρκίνος Φάρυγγα

Όγκοι / Καρκίνος Φάρυγγα

Οι όγκοι του φάρυγγα, αν και σπάνιοι, είναι στην πλειονότητά τους είναι κακοήθεις, δηλαδή καρκίνοι. Η θεραπεία ενός όγκου του φάρυγγα εξαρτάται σημαντικά από την περιοχή του φάρυγγα που θα εμφανιστεί, αλλά και από την αιτία που προκάλεσε τη δημιουργία του.