Κόγχες / Κογχοπλαστική
Κόγχες / Κογχοπλαστική

Κόγχες / ΚογχοπλαστικήΟι ρινικές κόγχες αποτελούν το όργανο της μύτης και συντελούν σε βασικές λειτουργίες της, όπως στη θέρμανση , ύγρανση και φιλτράρισμα του αέρα. Η διόγκωσή τους προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα.

Η κογχοπλαστική είναι μία θεραπευτική επιλογή για τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες. Οι ρινικές κόγχες αποτελούν πρόβλημα για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη και αίσθημα ξηρότητας σε αυτή, αλλά και ροχαλητό, μειωμένη ικανότητα όσφρησης, ρινικές εκκρίσεις, πονοκεφάλους και πόνους στο πρόσωπο. 

Τί είναι οι ρινικές κόγχες

Οι ρινικές κόγχες, 3 σε αριθμό σε κάθε ρινική θαλάμη, είναι προεκβολές του βλεννογόνου, μέσα στην μύτη μας και κατέχουν εξέχοντα ρόλο στην λειτουργία της. Οι βασικές λειτουργίες της μύτης, η θέρμανση – ύγρανση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα επιτελείται σε μεγάλο ποσοστό από τον βλεννογόνο των ρινικών κογχών. Σε κάθε ρινική θαλάμη υπάρχει η άνω, η μέση και η κάτω ρινική κόγχη, με την τελευταία να είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος. Οι νευροϋποδοχείς που υπάρχουν στον βλεννογόνο των ρινικών κογχών μας δίνουν το αίσθημα της καλής και ωραίας αναπνοής. Βάση του ρινικού κύκλου, αλλάζει η αιμάτωση της δεξιάς και της αριστερής ρινικής θαλάμης ανά 3-4 ώρες, με αποτέλεσμα οι κάτω ρινικές κόγχες να αυξομειώνονται σε μέγεθος. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό φλεγμονής στην μύτη (π.χ. λόγω αλλεργιών, καπνίσματος, ρινίτιδας, ρινοκολπίτιδας, κ.α.), η αυξημένη ροή του αίματος στην ρινική θαλάμη (υπεραιμία) λόγω της φλεγμονής, μπορεί να δημιουργήσει μια μεγέθυνση της ρινικής κόγχης σε βαθμό που
να προκαλεί απόφραξη στην ρινική αναπνοή.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι υπερτροφικές κόγχες

• Δυσκολία αναπνοής από την μύτη (από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια ή και
εναλλάξ)
• Αίσθημα ξηρότητας στην μύτη
• Ροχαλητό
• Μειωμένη ικανότητα όσφρησης
• Ρινικές εκκρίσεις
• Πονοκέφαλοι/ Προσωπαλγίες

Αναζητήστε διάγνωση για τις διογκωμένες κόγχες

Η διάγνωση των παθολογικά διογκωμένων ρινικών κογχών γίνεται μέσω πρόσθιας ρινοσκόπησης και ενδοσκόπησης της ρινός από ιατρό ΩΡΛ και μετά από λήψη λεπτομερούς
ιστορικού.

Η θεραπεία για τις υπερτροφικές κόγχες δεν είναι μόνο μία

Η φαρμακευτική αγωγή για τις υπερτροφικές κόγχες

Ασθενείς που διαγιγνώσκονται με παθολογικά διογκωμένες ρινικές κόγχες, αρχικά αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή (π.χ. χρήση ρινικών spray, καταπολέμηση αλλεργιών, ρινικές πλύσεις, κ.α.).

Κογχοπλαστική

Κογχοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν οι υπερτροφικές κόγχες και συνίσταται όταν η συντηρητική αγωγή δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμαΤις περισσότερες φορές η επέμβαση για τις ρινικές κόγχες γίνεται σε συνδυασμό με ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος. Η κογχοπλαστική γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται για τις παθολογικά διογκωμένες ρινικές κόγχες. Παλαιές, βλαπτικές για τον βλεννογόνο τεχνικές όπως κογχοτομές, καυτηριασμοί, χρήση laser ή διπολικής διαθερμίας πρέπει να αποφεύγονται. Καταστρέφουν τον βλεννογόνο της κόγχης και επομένως, καταστρέφουν την λειτουργία της. Οι τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται είναι τεχνικές επανατοποθέτησης της κόγχης, πιο πλάγια, μέσα στην ρινική θαλάμη, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, καλύτερη ροή του εισπνεόμενου αέρα με πλήρη λειτουργία του βλεννογόνου. Σε ειδικές περιπτώσεις η επέμβαση συνδυάζει την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων. Η επέμβαση στις ρινικές κόγχες είναι ανώδυνη, γίνεται με ενδοσκοπικό έλεγχο, δεν υπάρχουν εξωτερικές ουλές, δεν χρειάζεται στην πλειοψηφία των επεμβάσεων επιπωματισμός (ταμπόν) και ο/η ασθενής μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ίδια ημέρα.