Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;
Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;

Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση

Η πλειοψηφία των όγκων που αναπτύσσονται στις παρωτίδες πρέπει να αφαιρούνται. Μόνο μετά την αφαίρεση, μπορεί να υπάρξει έγκυρη διάγνωση για το αν επρόκειτο για κακοκήθεια ή όχι. Η τεχνική αφαιρεσής τους είναι εξατομικευμένη και η νοσηλεία του ασθενούς κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι 2 ημέρες.  

Η παρωτίδα είναι ο πιο μεγάλος σιελογόνος αδένας και βρίσκεται στο πλάι του κεφαλιού, ελαφρά μπροστά και κάτω από το αυτί. Στο κεφάλι υπάρχουν 2 παρωτίδες. Κάθε όγκος ή κύστη που αναπτύσσεται στις παρωτίδες πρέπει να αφαιρείται, ενώ μαζί με τον όγκο αφαιρείται και το τμήμα της παρωτίδας που βρίσκεται γύρω από την βλάβη. Από το σύνολο των όγκων που αναπτύσσονται στην παρωτίδα περίπου το 80% είναι καλοήθεις και 20% κακοήθεις.

Η παρωτιδεκτομή είναι απαραίτητη σε περίπτωση όγκου στην παρωτίδα, καθώς παρόλο που μπορεί να είναι καλοήθης, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Επίσης, η αφαίρεση του όγκου είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει απόλυτα έγκυρη διάγνωση της φύσης του. Τέλος, επειδή οι όγκοι στις παρωτίδες προκαλούν αισθητικά προβλήματα στο πρόσωπο, οι περισσότεροι ασθενείς επιθυμούν την αφαίρεσή τους.   

Παρωτιδεκτομή: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η παρωτιδεκτομή γίνεται με ολική νάρκωση και διαρκεί, ανάλογα με την περίσταση από 60’ μέχρι και πολλές ώρες. Πολύ σημαντικό κατά τη διάρκιεα της επέμβασης είναι να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός του προσωπικού νεύρου. Το προσωπικό νεύρο είναι αυτό που κινεί τους μύες του προσώπου και έχει πολύ μεγάλη σημασία στη λειτουργεία και την αισθητική του προσώπου. Το προσωπικό νεύρο πορεύεται μέσα στην παρωτίδα και κατά την αφαίρεση όγκων πρέπει να αναγνωριστεί (πολλές φορές πρέπει να αναγνωριστούν πολλαπλοί κλάδοι του νεύρου) και να προσεχθεί.

Η κλασσική τεχνική της παρωτιδεκτομής (αφαίρεση όγκων παρωτίδας) γίνεται με μια αρκετά εκτεταμένη τομή στην περιοχή του προσώπου και του τραχήλου. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει μέσω τομής ρυτιδοπλασικής (facelift), ούτως ώστε να μην υπάρχει μια εμφανής μετεγχειρητική ουλή. Επιπλέον, μετά την παρωτιδεκτομή μπορεί να υπάρχει μια εισολκή στην περιοχή του προσώπου ή του τραχήλου, εκεί δηλαδή που προϋπήρχε ο όγκος. Αυτή η εισολκή μπορεί να προβλεφθεί σε πολύ μεγάλό βαθμό με την χρήση καινούργιων τεχνικών πλαστικής αποκατάστασης (SMAS preparation - reconstruction).

Διαβάστε ακόμα: Πως γίνεται η παρωτιδεκτομή με τομή facelift  

Την επέμβαση ακολουθεί διήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ προληπτικά χορηγείται αντιβίωση για μία εβδομάδα. Η επέμβαση χαρακτηρίζεται ανώδυνη, αν και ο ασθενής είναι πιθανό να έχει μία αίσθηση τραβήγματος στο πρόσωπο.