Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος / Διαφραγματοπλαστική
Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος / Διαφραγματοπλαστική

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος / ΔιαφραγματοπλαστικήΗ αντιμετώπιση είναι χειρουργική και το αποτέλεσμα διαρκεί για πάντα.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) είναι μια συχνή ανατομική δυσμορφία της μύτης. Το ρινικό διάφραγμα, που συνήθως αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών για τις γυναίκες και των 18 ετών για τους άνδρες, ιδανικά είναι ευθύ, βρίσκεται στη μέση της μύτης και τη χωρίζει σε 2 ρινικές κοιλότητες. Όταν το διάφραγμα παρουσιάζει κάποια μεγάλη ή πολύ μεγάλη απόκλιση από τη μέση γραμμή, τότε έχουμε αυτό που λέμε "σκολίωση του ρινικού διαφράγματος". Η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

 

Τί είναι το ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι μία ανατομική δομή του προσώπου που αποτελείται από χόνδρο και οστό, καλυμμένα από βλεννογόνο και χωρίζει την μύτη σε 2 πλευρές (δεξιά και αριστερά). Όλοι οι άνθρωποι έχουν ρινικό διάφραγμα, οι περισσότεροι με μικρού βαθμού στρεβλώσεις («λίγο» στραβό διάφραγμα), οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, σε πίεση της μύτης κατά τη διάρκεια του τοκετού ή σε κάποιον μεταγενέστερο τραυματισμό. Όταν οι στρεβλώσεις του διαφράγματος είναι μεγάλου βαθμού ή όταν βρίσκονται σε ιδιαίτερα ανατομικά σημεία της μύτης (για παράδειγμα στην έσω ή στην έξω ρινική βαλβίδα) μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η αναπνοή από την μύτη. Να δημιουργηθεί δηλαδή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να είναι συνυπεύθυνο για κεφαλαλγίες ή για αυξημένη ευαισθησία σε ρινοκολπίτιδες – «ιγμορίτιδες» (φλεγμονές του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων).

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα 

·       Δυσκολία αναπνοής από την μύτη (από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια ή και εναλλάξ)

·       Αίσθημα ξηρότητας στην μύτη

·       Ροχαλητό

·       Μειωμένη ικανότητα όσφρησης

·       Συχνές φλεγμονές στην περιοχή της μύτης

·       Πονοκέφαλοι/ Προσωπαλγίες

·       Αιμορραγίες από την μύτη

·       Πρόβλημα στον ύπνο

·       Ξηρότητα στόματος – χειλιών 

 

Πως προκύπτει η διάγνωση για το στραβο ρινικό διάφραγμα 

Η διάγνωση του στραβού ρινικού διαφράγματος γίνεται μέσω πρόσθιας ρινοσκόπησης και ενδοσκόπησης της ρινικής θαλάμης από ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η σκολίωση του διαφράγματος φαίνεται επίσης σε απεικονιστικές μεθόδους, όπως στην αξονική και στην μαγνητική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου. Μαζί με την αναγνώριση του στραβού διαφράγματος, ο θεράπων ΩΡΛ πρέπει να αναγνωρίσει και αιτίες, που προκαλούν πρήξιμο του βλεννογόνου της ρινός και δυσχεραίνουν περαιτέρω την αναπνοή από την μύτη. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι η λανθασμένη χρήση ρινικών spray, το κάπνισμα, αλλεργίες, μηχανικοί ερεθισμοί, κ.α.

 

Αντιμετώπιση στραβού ρινικού διαφράγματος - Διαφρατοπλαστική 

Ασθενείς που διαγιγνώσκονται με στραβό ρινικό διάφραγμα και έχουν ανάλογη συμπτωματολογία, τις περισσότερες φορές, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης (ευθειασμός ρινικού διαφράγματος).

Πως γίνεται η αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος: Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση, έχει διάρκεια περίπου 60’ και δεν αφήνει εξωτερικές ουλές ή μετεγχειρητικό πρήξιμο. Η επέμβαση διενεργείται με την χρήση χειρουργικών μεγεθυντικών φακών (μεγέθυνση 1:2,5) για την πιο λεπτομερή αναγνώριση των δομών και την εκτέλεση της επέμβασης, όσο πιο ατραυματικά και ανώδυνα γίνεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει πόνος μετεγχειρητικά.

Δεν τοποθετείται στην μύτη επιπωματισμός (γάζες ή ταμπόν), παρά μόνο δύο λεπτά φύλλα σιλικόνης, τα οποία δεν φαίνονται εξωτερικά και αφαιρούνται περίπου την 5η μετεγχειρητική ημέρα. Η αναπνοή από την μύτη επιτρέπεται αμέσως μετά την επέμβαση. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης του στραβού διαφράγματος φαίνεται μετά την αφαίρεση των φύλλων σιλικόνης.

Σε περιπτώσεις εκτεταμένης στρέβλωσης του προσθίου τμήματος του ρινικού διαφράγματος, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ο ευθειασμός του διαφράγματος μέσω ανοικτής μεθόδου, δηλαδή μέσω μίας μικρής τομής στο κάτω τμήμα της μύτης, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που να συνδυάζει τέλεια την σταθερότητα του αποτελέσματος με την αναγκαία ελαστικότητα της μύτης.

Τις περισσότερες φορές το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του στραβού  διαφράγματος συνδυάζεται με επέμβαση στις ρινικές κόγχες, αλλά με απόλυτο σεβασμό στον βλεννογόνο τους (όχι καυτηριασμοί, κογχοτομές ή άλλες πεπαλαιωμένες/ επιβλαβείς χειρουργικές τεχνικές). Το παραπάνω χειρουργείο μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αλλαγή της μορφής της εξωτερικής μύτης (Ρινοπλαστική). Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ημέρα του χειρουργείου (one day clinic). Η μετεγχειρητική φροντίδα γίνεται με ρινική αλοιφή και ρινικές πλύσεις για συνολικά 2 ή 3 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα διαρκεί εφόρου ζωής.

 

                                                                                                                                                                                     

Επιστημονικές δημοσιεύσεις (publications) του Δρ. Εύαγγελου Γιωτάκη σε Ιατρικά Journals (peer reviewed) στο συγκεκριμένο αντικείμενο: 

1.     Functional anatomy of the nose

2.     Anteromedial maxillectomy for improvement of nasal breathing. Advanced procedure in surgery of the lateral nasal wall

3.     Partial Maxillectomy for the Improvement of Nasal Obstruction Can Be Combined with Septorhinoplasty