Ωτοπλαστική: όσα θέλετε να γνωρίζετε
Ωτοπλαστική: όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ωτοπλαστική: όσα θέλετε να γνωρίζετεΟι "χρυσοί κανόνες" της ωτοπλαστικής για επιτυχημένο αποτέλεσμα 

Ωτοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης των αφεστώτων ώτων ("πεταχτά αυτιά"), τα οποία ανήκουν στις δυσπλασίες τύπου Ι του πτερυγίου του ωτός. Οι μεσαίες  δυσπλαστίες (π.χ. υποπλασία ολόκληρου ή τμημάτων του πτερυγιου του ωτός) ανήκουν στον τύπο ΙΙ, ενώ οι μεγάλου βαθμού δυσπλασίες του πτερυγίου (π.χ. ανωτία, υπόλειμμα πτερυγίου με παρουσία ή μη ατρησίας του έξω ακουστικού πόρου και παθολογίας στο μέσω ους) ανήκουν στον τύπο ΙΙΙ.

Η ωτοπλαστική είναι η πιο συχνή αισθητική επέμβαση στα αυτιά και μπορεί να γίνει ακόμα και στην προσχολική ηλικία. Τα αφεστώτα ώτα μπορεί να οφείλονται σε:  

 •  Έλλειψη της πτυχής της ανθέλικας

•   Διόγκωση της κόγχης του πτερυγίου

•   Προεξέχον λόβιο του πτερυγίου

•   Συνδυασμό των παραπάνω

Οι "χρυσοί κανόνες" της ωτοπλαστικής για επιτυχημένο αποτέλεσμα 

Οι “χρυσοί κανόνες” της ορθής ωτοπλαστικής έχουν περιγραφεί από τον McDowell το 1968 και είναι οι παρακάτω: 

•   Το άνω 1/3 του πτερυγίου πρέπει να διορθωθεί πλήρως

•   Από την πρόσθια όψη, δεν πρέπει η ανθέλικα να κρύβει την έλικα

•   Η έλικα πρέπει να έχει ομαλή υφή και ομαλό σχήμα

•   Η οπισθοωτιαία αύλακα δεν πρέπει να καταστραφεί

•   Το πτερύγιο δεν πρέπει να να ακουμπά πολύ κοντά στο κεφάλι

•   Τα δύο πτερύγια πρέπει να είναι σχεδόν όμοια (μέχρι 3 χιλ. διαφορά)

Ωτοπλαστική: πως γίνεται η επέμβαση

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με τοπική, είτε με γενική αναισθησία και χειρουργούνται τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες. Σχετικά με το πότε είναι η ιδανική χρονική στιγμή για την χειρουργική επέμβαση στα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψην ότι το πτερύγιο του ωτός αποκτά το 85% του ενηλίκου μεγέθους στην ηλικία των 3 ετών και το οτι σε παιδιά που υποβλήθηκαν σε ωτοπλαστική σε ηλικία  5 - 8 ετών δεν παρατηρήθηκαν παθολογικές μετρήσεις σχετικά με το μέγεθος των πτερυγίων, οι περισσότεροι χειρουργοί προχωρούν στην επέμβαση, ακριβώς πριν την ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον του δημοτικού σχολείου. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την απόφαση αυτή, είναι και τα περιστατικά ψυχολογικής βίας, που δέχονται τα παιδιά με αφεστώτα ώτα από συμμαθητές τους στο σχολικό περιβάλλον.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε μια χειρουργική επέμβαση ωτοπλαστικής

Οι τεχνικές της ωτοπλστικής διακρίνονται σε τεχνικές με χρήση ραμμάτων και σε τεχνικές επεξεργασίας του πτερυγιαίου χόνδρου μέσω αφαίρεσης, λέπτυνσης ή χαράγματος. Συνήθως χρησιμοποιείται συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών για την επίτευξη ενός φυσιολογικού και αρμονικού αισθητικού αποτελέσματος.

Οι τεχνικές με χρήση ραμμάτων (π.χ. Mustardee, Furnas) έχουν στόχο την αλλαγή του σχήματος του χόνδρου χωρίς να αλλάζουν την υφή του. Έχουν μειωμένο κίνδυνο ανωμαλίας του σχήματος του χόνδρου και τα μη επιθυμητά αποτελέσματα των τεχνικών αυτών, διορθώνονται σχετικά εύκολα με επανεπέμβαση. Οι τεχνικές αυτές έχουν λιγότερο εγγυημένα αποτελέσματα στον χρόνο και εμπεριέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας κοκκιωμάτων, λόγω των μη-απορροφήσιμων ραμμάτων που σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται (περίπου 4%).

Οι τεχνικές επεξεργασίας του πτερυγιαίου χόνδρου (π.χ. Converse, Weerda) έχουν πιο εγγυημένα αποτελέσματα στον χρόνο, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο ανωμαλίας της υφής και του σχήματος του χόνδρου και τα μη επιθυμητά αποτελέσματα διορθώνονται δύσκολα. Συνήθως χρησιμοποιούνται για σκληρό και άκαμπτο χόνδρο.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχετικά Άρθρα

Ρινοπλαστική: πόσο επώδυνη είναι

Ρινοπλαστική: πόσο επώδυνη είναι

Η εποχή που η ρινοπλαστική ήταν συνυφασμένη με πόνο, οιδήματα, γενική δυσφορία και ανάγκη για πολυήμερη αποχή από την εργασία έχει περάσει. Οι σύγχονες χειρουργικές τεχνικές έχουν μετατρέψει τη ρινοπλαστική σε μια γρήγορη και ανώδυνη επέμβαση που σας επιτρέπει να επιστρέψετε γρήγορα στις δραστηριότητές σας.
Στραβό διάφραγμα: Πως θα αναπνέετε καλύτερα

Στραβό διάφραγμα: Πως θα αναπνέετε καλύτερα

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται λόγω δυσκολίας αναπνοής από τη μύτη. Αιτία είναι η πολύ στενή περιοχή στο εσωτερικό της μύτης, εξαιτίας της οποίας ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει προς τον ρινοφάρυγγα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η στενότητα αυτή οφείλεται στο στραβό διάφραγμα και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι χειρουργική. Πρόκειται για μία ανώδυνη επέμβαση χωρίς χρήση ταμπόν ή γαζών, ενώ οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα. 
Ρινοπλαστική: το μυστικό για το τέλειο αποτέλεσμα

Ρινοπλαστική: το μυστικό για το τέλειο αποτέλεσμα

Η ρινοπλαστική στοχεύει στην λειτουργική και αισθητική βελτίωση της μύτης. Καθώς οι παρεμβάσεις στη μύτη μπορεί να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία της ρινικής αναπνοής, ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει άριστα την λειτουργική ανατομία, την φυσιολογία και την παθοφυσιολογία του οργάνου της μύτης, πριν προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας ρινοπλαστικής.