Πολύποδες μύτης: χειρουργείο ή φαρμακευτική θεραπεία;
Πολύποδες μύτης: χειρουργείο ή φαρμακευτική θεραπεία;

Πολύποδες μύτης: χειρουργείο ή φαρμακευτική θεραπεία;Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση

Η θεραπεία για τους πολύποδες στη μύτη δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Αν η φαρμακευτική αγωγή καταφέρει να τους συρρικνώσει ή να τους εξαφανίσει, τότε η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ακόμα κι αν πρέπει να χειρουργηθείτε, αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει.

Η θεραπεία για τους πολύποδες στη μύτη δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Αυτό που καθορίζει την επιλογή της θεραπείας είναι η έκταση της νόσου. Αν η φαρμακευτική αγωγή καταφέρει να τους συρρικνώσει ή να τους εξαφανίσει, τότε η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη.  

Ωστόσο, ακόμα κι αν η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι πολύποδες στη μύτη αποδειχθεί η μόνη λύση στο πρόβλημα, αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1μιση ώρα και δεν αφήνει εξωτερικές ουλές ή μετεγχειρητικό πρήξιμο.

Δείτε εδώ πως γίνεται η επέμβαση

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι πολύποδες από τη μύτη, επιστρέφετε στο σπίτι την ίδια μέρα, ενώ θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν 5 ημέρες πριν επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Το αν οι πολύποδες στη μύτη θα επανεμφανιστούν μετά τη χειρουργική αφαίρεσή τους, εξαρτάται σε πού μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Παρότι δεν είναι εφικτό να «απενεργοποιηθεί» η ανάπτυξη νέων πολυπόδων στην μύτη, η ριζική αφαίρεσή τους κατά την διάρκεια της επέμβασης, συμβάλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ασθενών (καθαρή - ελεύθερη αναπνοή από την μύτη, καλύτερη όσφρηση, εξάλειψη των πονοκεφάλων και των ρινικών εκκρίσεων).